Opinia Pana Dariusza Karbowiaka

Niewyobrażalnie rewelacyjna książka. Wprawdzie ma charakter poradnikowy, jednak nie zawiera samych rad typu: uśmiechaj się, bądź życzliwy itp. Autor sięga do źródeł naszego samopoczucia, chorób. Podaje kilka praktycznych rad, aby poprawić stan naszego ducha, a co za tym idzie naszego zdrowia i relacji z otoczeniem. "Miłuj bliźniego swego jak siebie samego" to niemal motto przewijające się przez książkę. Autor udowadnia, że nie można kochać innych nie kochając samego siebie. Nie chodzi o to, aby popaść w narcyzm, ale o to, aby zadbać o siebie. Racjonalnie się odżywiać, ekonomicznie gospodarować czasem, poznać siebie, relaksować w sposób odpowiedni. Książka w ostatnim dziale zawiera słowniczek.

Pozwolę sobie zacytować jedno z zamieszczonych w tym rozdziale haseł "OCZEKIWANIE - Oczekiwanie jest powodem frustracji - tak naprawdę to trucizna. Gdy na nic nie czekasz, wtedy życie staje się prostsze. Pozbywasz się zależności. Nie czekasz np. na odwzajemnione uczucie i możesz traktować życie lżej, za to z większa radością. Odbieraj życie takim, jakie jest. Nie oczekuj zbyt wiele. Pozbądź się frustracji. Nie zmienisz świata, zmienić możesz jedynie siebie."
Z całą pewnością ja wykorzystam znaczną część wiedzy do lepszego, bardziej wzbogaconego przeżywania dni, które nastąpią po niniejszej lekturze. Duża ilość przypisów i wykaz pozycji, które posłużyły autorowi jako materiał źródłowy do powstania "Niewyobrażalne. Potęga i paradoksy naszych umysłów" pozwoli czytelnikowi poszerzyć nurtujące go nasuwające się pytania.

Uwaga książka zawiera także propozycję jak należny walczyć z nadwagą, a także rozdział o miłości, a w zasadzie o wszystkim tym, co najważniejsze dla człowieka.
Gorąco polecam, nie tylko do przeczytania, ale i nabycia - warto mieć taką pozycje w swojej biblioteczce, lub podarować komuś w prezencie.

Żródło: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/189222/niewyobrazalne-potega-i-paradoksy-naszych-umyslow

Dariusz Karbowiak,
Bibliotekarz
Namysłów: 02 stycznia 2014r.