Opinia Pana dr Artura Urbaniaka

Na wstępie pragnę serdecznie podziękować Panu za napisanie książk i “Niewyobrażalne Potęga paradoksy naszych umysłów”książki która potrafiła odmienić moje postrzeganie świata. Zaproszenie do grona tłumaczy zastało mnie w trudnym momencie życia i dlatego upatruję w tym działaniu rękę Opatrzności. Do przetłumaczenia przypadł mi akurat rozdział o cierpieniu i nadmiernym zamartwianiu się, w którym odnalazłem wsparcie i drogowskaz na przyszłość. Zapadły mi w pamięć przytoczone przez Pana słowa z Ewangelii św. Mateusza „Nie troszczcie się zbytnio o jutro”, które dzięki Pańskiej interpretacji pozwoliły mi całkowicie przewartościować sprawy zawodowe i dzięki temu moje życie stało się po prostu lepsze. Ciągły lęk przed niepewną i niestabilną sytuacją materialną uleciał i ustąpił pola myśleniu pozytywnemu oraz twórczemu działaniu. Po stokroć dziękuję za tę niezwykłą podróż, jaką była lektura (i oczywiście tłumaczenie) Pańskiej książki.

Myślę, że dziś wielu młodych ludzi odczuwa lęk przed niepewną przyszłością. Przyczyny tych lęków często pozostają nieznane dla nich samych. Z pewnością składają się na nie trudności
w znalezieniu pracy, tymczasowość zatrudnienia, poczucie wyobcowania wynikające ze słabnących więzi rodzinnych i społecznych, brak stabilizacji. Lęki te przekładają się na to, że młodzi ludzie coraz częściej odkładają decyzję o założeniu rodziny, burząc tym samym naturalny porządek rzeczy. To co najważniejsze, czyli rodzina, zostaje zastąpione rzeczą absolutnie wtórną
i drugorzędną, a zatem karierą zawodową. Ta zmiana priorytetów, która niezgodna jest z ludzką naturą, zaburza ekologiczny porządek naszego świata prowadzi do długotrwałego zmartwienia. Wytwarza się swoisty kognitywny dysonans między tym, czego podświadomie głęboko pragniemy i do czego tak naprawdę powinniśmy dążyć, a tym, czego od nas wymaga rozpędzony, technokratyczny świat.

Pańska książkajest tchnieniem, które przynosi ukojenie i pozwala zrozumieć, że nie należy martwić się zanadto o przyszłość, ponieważ lęk paraliżuje! To lęk uniemożliwia działanie. To lęk powstrzymuje nas przed podejmowaniem właściwych decyzji, zgodnych z naszym sumieniem, wewnętrznym przekonaniem. To irracjonalny lęk każe nam zatracać się w pracy ponad miarę, co staje się de facto jedynie smutnym substytutem prawdziwego życia. To lęk każe nam zaakceptować toksyczne relacje. I wreszcie to lęk powstrzymuje nas przed wejściem na drogę, która może poprowadzić do zmian.

A zatem, „Nie troszczcie się zbytnio o jutro” i nie pozwólcie by wasze lęki Wami zawładnęły!

Ponadto, chciałbym Panu Prezesowi złożyć najszczersze podziękowania za całe dobro, które czyni poprzez działania Stowarzyszenia Pomocy Mieszkaniowej dla Sierot. W świecie, w którym rządzi pieniądz, działalność ludzi takich jak Pan, przywraca wiarę w Dobro i wiarę
w drugiego Człowieka. Trzymam kciuki za Stowarzyszenie i wchwili, kiedy przeczytałem “Niewyobrażalne. Potęga i paradoksy naszych umysłów”, dołączyłem do grona gorących orędowników idei, którą Pan promuje. Gdybym mógł w jakikolwiek sposób włączyć się w działanie Stowarzyszenia, z chęcią dołożę swoją małą cegiełkę do wielkiej budowy, której jest Pan szlachetnym architektem i niestrudzonym budowniczym.

Poznań, 23.11.2014

Więcej w tej kategorii: « Opinia Pana Piotra Krawczyka