Niewyobrażalne. Potęga i paradoksy naszych umysłów

Co Twój charakter mówi o chorobie?

Często czujemy, że jesteśmy chorzy, jednak choroba istnieje w sposób obiektywny dopiero od momentu lekarskiej diagnozy, postawionej w oparciu konkretne kryteria (wyniki badań, obdukcja, osłuchanie, itp.). Wtedy zaczyna się leczenie. W rzeczywistości jednak lekarze najczęściej tylko asystują nam przy chorobie, aplikując dostępne im środki.
Samotność uwalnia

Rodzisz się w samotności; do krainy śmierci wchodzisz samotnie. To co pomiędzy, czyli życie, także jest wypełnione samotnością. Większość z nas myli jednak osamotnienie z samotnością. Osamotnienie to głód drugiej osoby, to choroba duszy; samotność zaś to nasza natura i zarazem lekarstwo.