Książka ma na celu popularyzację wiedzy o wpływie umysłu na organizm człowieka.

Jak poprawić wzrok

Oceń ten artykuł
(13 głosów)
Przede wszystkim musimy skończyć z przekonaniem, że pogorszenie wzroku jest zjawiskiem nieuleczalnym i trzeba się z tym pogodzić. Stan naszego wzroku wciąż się zmienia – niekoniecznie w kierunku pogorszenia. Skoncentrowanie się wyłącznie na leczeniu tradycyjnym jest działaniem na krótką metę – po jakimś czasie trzeba znów pójść do lekarza, przeprowadzić badanie i kupić nowe, silniejsze okulary.
 Z jednej strony jest to naturalny w naszym społeczeństwie przebieg leczenia, z drugiej – działanie podtrzymujące mit bezradności wobec pogorszenia wzroku.
Pamiętajmy jednak, że nieumiejętne przeciwdziałanie zmianom w funkcjonowaniu wzroku zamiast pomóc, może spowodować reakcję odwrotną. Jedną z głównych przyczyn pogarszania się widzenia jest statyczność oka, mała ruchliwości gałki ocznej, nadmierne koncentrowanie spojrzenia na jednym miejscu czy punkcie. Ponadto, reagując bardzo emocjonalnie na wszechobecny stres, zmuszamy oczy do reakcji obronnych w rodzaju „zamazywania” obrazu, czy nawet chwilowego wyłączenia odbioru obrazów. Tymczasem trzeba się nauczyć oglądania całego świata, wszystkiego, co nas otacza.
(…)
Nadmierne skoncentrowanie uwagi wzrokowej na jednym miejscu lub wąskim odcinku (tzw. widzenie centralne), powoduje wzrost ciśnienia w gałce ocznej. Takie zwiększenie nacisku na nerw wzrokowy z czasem doprowadzić może do jaskry. Jedną z najważniejszych funkcji ćwiczeń dla wzroku jest relaksacja. To ważne, gdyż oczy pracują średnio siedemnaście godzin na dobę. Nawet w nocy, w czasie snu, nerw wzrokowy wciąż pracuje, a w trakcie marzeń sennych gałka oczna porusza się pod zamkniętymi powiekami. Zmęczenie oczu jest więc sprawą oczywistą i naturalną.
 Dalsza sprawa to dostosowanie oka do światła. Osoby pracujące na otwartym powietrzu, z dużą ilością światłą słonecznego, z reguły mają lepszy wzrok od tych, które pracują w ciemnych pomieszczeniach. Światło trzeba przy tym jednak odbierać na zewnątrz takim, jakie jest – bez  okularów przeciwsłonecznych i mrużenia oczu. Okulary słoneczne bywają niezbędne np. podczas prowadzenia samochodu pod słońce, czy jako środek ochronny w niektórych zawodach, np. w hutnictwie. Na co dzień jednak bardziej szkodzą wzrokowi niż go chronią. Tymczasem nieosłonięte źrenice, przyzwyczajając się do ciągłych zmian natężenia światła, wciąż pracują na korzyść oka.