Energia serca

Serce uznawane jest w wielu kulturach za źródło nie tylko uczuć, ale i energii życiowej, a nawet myśli. Joga uznaje czakram serca za źródło bezinteresownej miłości i wiary, przenoszące nas na wyższy poziom świadomości. Dla Arystotelesa serce było ośrodkiem myśli, a mózg odpowiadał tylko za chłodzenie ciała. Współcześnie większość ludzi uznaje, za nowoczesną nauką, że to mózg jest źródłem świadomości, a serce jest tylko pompą tłoczącą krew. Często utożsamiamy też świadomość albo aktywność umysłu – myśli, uczucia, oceny – z tym, co dzieje się w mózgu. Jednak pewne najnowsze odkrycia kwestionują tę jednostronną wizję.

Jak dowiedli naukowcy z Heart Math Institute1, serce wytwarza własne pole energiipoprzez przetwarzanie odczuwanych przez nas emocji. Pole serca to elektromagnetyczne pole wirowe tworzące pierścień wokół naszego ciała. Zajmuje ono 2-3 metry i wchodzi w interakcję z polami innych ludzi. Nawiązuje również kontakt ze strukturami, z których zbudowany jest Wszechświat oraz przekazuje informacje od jednego organizmu do drugiego. Możemy więc mówić o swego rodzaju „inteligencji serca”, wykraczającej poza jednotorową, przyczynowo -skutkową racjonalność, którą na ogół utożsamiamy z myśleniem. Serce to także najpotężniejszy generator energii elektromagnetycznejspośród wszystkich organów ludzkiego ciała. Pole elektromagnetyczne serca jest 100 razy silniejsze od pola EM mózgu!

Poprzez serce uzyskuje się także dostęp do pola energii punktu zerowego – nieskończonego potencjału energii wszechświata. Jak utrzymuje Gregg Braden z Heart Math Institute, wszyscy jesteśmy częścią jednego wielkiego pola informacyjnego; nieustannie wchodzimy z nim w interakcje, wywieramy na nie wpływ i pozwalamy, by ono na nas wpływało. Nasze emocje mogą więc, za pośrednictwem pola serca, w nieoczekiwany sposób oddziaływać na rzeczywistość materialną.

Podobnie postrzega rolę serca Richard Bartlett, doktor kręgarstwa i neuropatii oraz odkrywca Matrycy Energetycznej – rewolucyjnej koncepcji oraz techniki uzdrawiania. W 1997 roku, podczas choroby syna, dr Bartlett odkrył, że delikatny dotyk połączony ze skoncentrowaną intencją mogą przywrócić u chorego stan fizycznej, umysłowej i duchowej równowagi. Rezultaty stosowania tego sposobu leczenia bywają zadziwiające i niezgodne z przewidywaniami konwencjonalnej medycyny. Jak wyjaśnia dr Bartlett, klucz do sukcesu tej prostej, lecz niezwykłej techniki można znaleźć w fizyce kwantowej, zgodnie z którą to, co uznajemy za byty materialne, stanowi w gruncie rzeczy wielość form energii pozostających ze sobą w stanie ciągłej komunikacji2. Za sprawą Matrycy Energetycznej możemy pozostawać w kontakcie z przepływami energii składającymi się na rzeczywistość – możemy nauczyć się wykorzystywać formę inteligencji opartą na energii i powiązaniach.

Jednym z wyrazów tego powiązania naszego umysłu z Wszechświatem jest inteligencja emocjonalna, opisana po raz pierwszy przez Daniela Golemana. Inteligencja emocjonalna to swego rodzaju „myślenie sercem”: forma aktywności obywająca się bez nieustannego dialogu mentalnego, pojawiającego się przy okazji „zwykłego” myślenia, i oparta na wejściu w stan theta umysłu. Jest to stan transu, w którym fale mózgowe następują po sobie z częstotliwością 4 do 7 hertzów; to oświecający, sprzyjający kreatywności stan, w którym uwalniają się ukryte zasoby umysłu. Niestety, jest on również rzadki i ulotny – podczas normalnej aktywności mózgu przeważają szybsze rytmy alfa i beta. Zwykli ludzie doświadczają aktywności fal theta na ogół tylko w czasie snu. Jogini potrafią jednak wywołać go świadomie3; my również możemy nauczyć się wywoływać stan theta za pomocą medytacji4.

Zyskamy w ten sposób umiejętność podświadomego „widzenia sercem” – poznania nie wiążącego się z klasyfikowaniem i oceną. Zdobędziemy dostęp do zasobów zgromadzonych przez prawą półkulę mózgu, „wyspecjalizowaną” między innymi w rozumieniu ukrytego i metaforycznego, a nie tylko dosłownego znaczenia słów oraz dostrzegania powiązań i utożsamianą z tym, co psychoanaliza określa jako podświadomość5.

Nauczmy się widzieć i myśleć sercem– w ten sposób nie tylko będziemy postrzegać rzeczywistość w bogatszy sposób; będziemy też mogli uzdrawiać swoje ciało i umysł.

1http://www.heartmath.org/

2 Zob. Richard Bartlett, Fizyka cudów. Materializując świadomość, Studio Astropsychologii 2014, s. 275.

3http://ldmasta.w.interia.pl/Teoria/Fale.html

4

5Zob. Richard Bartlett, Fizyka cudów, s. 278.