Świeże soki naturalnym lekarstwem

 

 

Dlaczego warto pić świeże soki?

Nasza dieta zawiera za dużo białka zwierzęcego, węglowodanów prostych i tłuszczów nasyconych. Ludzki organizm z trudem radzi sobie z ich trawieniem: podczas przyswajania tych substancji wydziela się duża ilość kwasów i innych toksyn. Sprawę pogarsza jeszcze jednostronność diety. Oprócz białek, węglowodanów i tłuszczów, dostarczających organizmowi energii, potrzebujemy witamin i enzymów, których obecność umożliwia i przyspiesza kluczowe dla jego funkcjonowania procesy chemiczne. Substancji tego drugiego typu, występujących przede wszystkim w warzywach i owocach, zwykle przyjmujemy za mało. Może to prowadzić do zaburzeń narządów trawienia (choroby żołądka i jelit), narządów przetwarzających składniki pokarmowe (wątroba, jelita) i narządów wydzielania produktów przemiany materii (nerki), a stopniowo również do innych schorzeń, takich jak miażdżyca, otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie czy zapalenie kości i dziąseł. Świeże warzywa i owoce są tu najlepszym środkiem zapobiegawczym – jednak należałoby jeść ich znacznie więcej, niż mamy w zwyczaju. Pozwalają również przywrócić równowagę kwasowo-zasadową, zakłócaną przez nadmiar białka zwierzęcego i węglowodanów, które zakwaszają organizm.

Aby jednak zrównoważyć kwasowość potraw mięsnych i węglowodanowych, należałoby zjeść dwa razy tyle warzyw i owoców – przykładowo, na 10 dag mięsa i węglowodanów potrzeba 20 dag warzyw i owoców. Zwiększając spożycie warzyw i owoców, możemy zapobiec 19% nowotworów układu trawiennego, 31% choroby niedokrwiennej serca i 11% zawałów1. Zjedzenie odpowiedniej ilości warzyw i owoców byłoby (choćby z powodu samej objętości) dość trudne. Możemy je jednak wypić w postaci soku. Już po 30 minutach od wypicia soku wszystkie zawarte w nim składniki odżywcze są przyswojone – w przypadku warzyw na ich przyswojenie potrzeba ponad godziny2.

 

Właściwości świeżych soków

Soki mają wszystkie składniki odżywcze zawarte w świeżych warzywach i owocach: łatwo przyswajalne cukry, tłuszcze nienasycone, aminokwasy egzogenne (czyli te, których organizm nie potrafi sam wytworzyć i musi je pozyskiwać z zewnątrz), witaminy i prowitaminy oraz enzymy. Są także źródłem flawonoidów i przeciwutleniaczy, które zwiększają naszą ochronę przeciw wolnym rodnikom, pomagają zapobiegać starzeniu i bronić się przed nowotworami. Oczyszczają też organizm z toksyn powstałych w trakcie trawienia pożywienia bogatego w białko i węglowodany. Dodatkowo dostarczają naszym komórkom wody organicznej, ustrukturowanej, która lepiej się wchłania i jest dobroczynna dla organizmu3. Jak wspomniano, pomagają także odkwasić organizm, a więc i zlikwidować nadwagęDocierają przy tym do krwi bez obciążania wątroby i całego układu trawiennego; po ich wypiciu nie czujemy ociężałości jak po normalnym jedzeniu4. Soków nie zastąpią żadne preparaty witaminowe czy suplementy diety, zwykle zawierające syntetyczne, słabo przyswajalne składniki5.

A na dodatek – soki dadzą nam codzienny zastrzyk energii!

 

Kuracja sokami

Kuracja sokami jest tańsza niż leczenie środkami farmakologicznymi czy stosowanie suplementów diety; w odróżnieniu od nich nie powoduje też skutków ubocznych. Można ją więc traktować jako terapię uzupełniającą przy poważnych schorzeniach; przy lżejszych dolegliwościach może się okazać, że samo picie soków działa cuda.

Najlepsze do przygotowywania soków będą owoce i warzywa z własnego ogródka lub z upraw ekologicznych, hodowane bez użycia nawozów sztucznych. Do wyciskania soków najlepiej używać wyciskarki – sokowirówki bowiem w trakcie wirowania wytwarzają wysoką temperaturę, powodującą utlenianie przeciwutleniaczy i enzymów6. Zaletą wyciskarki jest również to, że pozostawia ona mało odpadów7.

Soki powinno się wyciskać bezpośrednio przed spożyciem – nie przygotowujmy ich „na zapas”, bo przechowywanie, nawet w lodówce, obniża ich wartość odżywczą. Przed rozpoczęciem sokoterapii należy oczyścić jelito grube – na przykład za pomocą ziołowych środków przeczyszczających. Najlepiej pić na czczo – pół godziny przed jedzeniem albo dwie godziny po jedzeniu; wtedy zawarte w sokach składniki będą się najszybciej przyswajać (dotrą do krwi już po 20 minutach)8. Soki pić należy powoli, małymi łykami.

Podstawą kompozycji powinien być sok z marchwi; jak pisze prof. Michał Tombak, zawiera on witaminy A, B1, B2, B12, PP, K i E. Jedna jego szklanka zawiera wszystkie niezbędne w ciągu doby witaminy i mikroelementy. Skład soku z marchwi podobny jest do składu krwi; zawiera on związki pierwiastków odżywiających cały organizm i normalizujące funkcjonowanie układu odpornościowego9.

Jeśli nic nam nie dolega, najlepiej profilaktycznie pić sok z marchewki, kawałka selera, buraka i kilku liści kapusty – dostarcza on niemal wszystkich potrzebnych nam na co dzień składników odżywczych. W przypadku choroby kuracja powinna trwać 2-3 miesiące; zacząć należy od 3 łyżek soku rozcieńczonego wodą, potem stopniowo zwiększać dawkę i stężenie – aż do litra nierozcieńczonego soku dziennie. Najlepszą „bazą” jest sok z marchewki; uzupełniamy ją odpowiednimi składnikami. Oto przykładowe schorzenia i kompozycje soków, które działają na nie leczniczo10.

 

Schorzenie

Z czego pić soki?

Anemia

marchew, dynia, kapusta, burak, seler, pietruszka, ogórek, mniszek, pokrzywa, rzeżucha

Artretyzm, reumatyzm, zwyrodnienia kostne i stawowe

seler, pietruszka, ogórek, marchew, kapusta, cykoria, brukselka, lucerna, rzeżucha, rzodkiewka

Bezsenność

marchew, seler, kapusta, pietruszka (korzeń i natka), dynia, liście chmielu, rzodkiewka

Białaczka

marchew, seler, kapusta, (korzeń i natka), dynia, rzeżucha, brokuły, cykoria

Grypa

marchew, kapusta, jabłko, chrzan, pietruszka, sałata, rzeżucha, brokuły

Hemoroidy

jabłko, marchew, seler, pietruszka (korzeń i natka), kapusta, ogórek, rzeżucha, cykoria, brukselka

Kamienie żółciowe

marchew, burak, ogórek, seler, pietruszka (korzeń i natka), mniszek, cytryna, rzeżucha, czarna rzepa, cykoria

Skurcze mięśniowe

marchew, kapusta, dynia, rzeżucha, natka, lucerna, szpinak, burak, brokuły, brukselka

Miażdżyca, skleroza

pietruszka, cebula, marchew, dynia, kapusta, ogórek, lucerna, burak, rzeżucha, brukselka, brokuły

Moczenie nocne

pokrzywa, marchew, dynia, seler, kapusta, pietruszka (natka i korzeń), brukselka

Piasek w nerkach, kolka nerkowa, zapalenie nerek, schorzenia pęcherza moczowego

seler, marchew, pietruszka (natka i korzeń) w dużej ilości, mniszek, sok z cytryny, pasternak, lucerna, dynia, rzeżucha

Ischias

seler, marchew, pietruszka (natka i korzeń), mniszek, sok z cytryny, pasternak, lucerna, dynia, rzeżucha

Bóle oczu, krótkowzroczność, jaskra, zaćma

Marchew, dynia, seler, ogórek, pietruszka (natka i korzeń), lucerna, jabłko, rzeżucha, brokuły, cykoria,

Menopauza

marchew, dynia, seler, kapusta, ogórek, pietruszka (natka i korzeń), jabłko, lucerna, nagietek lekarski, rzeżucha, rzodkiewka, brokuły

Opuchnięte nogi, obrzęk powiek, obrzęk stawów skokowych, kolan

Seler, pietruszka, ogórek, kapusta, marchew, cykoria, dynia, rzeżucha, brokuły

Wykwity skórne

seler, marchew, pietruszka (natka i korzeń), mniszek, sok z cytryny, pasternak, lucerna, rzeżucha

Wątroba, schorzenia woreczka żółciowego, kamica

marchew, dynia, seler, ogórek, mniszek, pietruszka (natka i korzeń), lucerna, jabłko, czarna rzepa

Zakrzepica (gęsta krew i limfa)

seler, marchew, pietruszka (natka i korzeń), mniszek, ogórek, sok z cytryny, pasternak, lucerna, dynia, brukselka, rzeżucha

Wysoki poziom cholesterolu

seler, marchew, pietruszka (natka i korzeń), mniszek, sok z cytryny, pasternak, lucerna (oraz otręby owsiane codzienne na śniadanie), rzeżucha, brokuły, cykoria

Żylaki nóg

seler, marchew, pietruszka (natka i korzeń), mniszek, sok z cytryny, pasternak, lucerna, burak, rzeżucha, cykoria, brokuły

 

 

  Co daje picie soków?

 

  • ułatwia zlikwidowanie nadwagi

  • dostarcza do organizmu wodę organiczną (a nasza krew składa się głównie z wody: komórki naszego ciała, nasz krew, nasz mózg w 70% składają się z wody11)

  • dostarcza organizmowi witamin, enzymów i przeciwutleniaczy

  • oczyszcza organizm z toksyn

  • daje codzienny zastrzyk energii

 

 

 

 

1Jadwiga Górnicka, Sabina Zwolińska-Kańtoch, Na zdrowie. Porady dr Górnickiej, Warszawa 2013, s. 99.

2 Michał Tombak, Droga do zdrowia, Łódź 2011, s. 192.

3 Droga do zdrowia, dz. cyt., s. 191.

4 Na zdrowie. Porady dr Górnickiej, dz. cyt., s. 97.

5 Czy warto przyjmować suplementy?, http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/podstawy-zdrowego-zywienia/287833,Czy-warto-przyjmowac-suplementy.html

6 Sokoterapia, czyli zdrowie tkwi w sokach, http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/podstawy-zdrowego-zywienia/292660,Sokoterapia-czyli-zdrowie-tkwi-w-sokach.html#

7 Zanim kupisz wyciskarkę do soków, http://www.biokurier.pl/aktualnosci/1849-zanim-kupisz-wyciskarke-do-sokow

8 Na zdrowie. Porady dr Górnickiej, dz. cyt., s. 101.

9 Droga do zdrowia, dz. cyt., s. 193-194.

10 Za:Na zdrowie. Porady dr Górnickiej, dz. cyt., s. 100.

11 Droga do zdrowia, dz. cyt., s. 185.

 

Cytat na dzisiaj

Świadomość a zdrowie Ciało bez świadomości jest zdrowe. Chora świadomość przenosi chorobę na ciało. (s. 262)
Racjonalność w pracy Dowodem racjonalności sposobu wykonywania pracy jest brak zmęczenia po jej zakończeniu (s. 117)
Waga zależy od umysłu Umysł jest kluczem do rozwiązania problemu otyłości (albo anoreksji). (...) Nie zapanujemy nad naszym odżywianiem, przejadaniem się (lub anoreksją), jeżeli nie zapanujemy nad stanem naszego umysłu. (s. 294)
Miłość Tylko osoba przepełniona miłością żyje pełnią życia. Zauważcie, że osoby zakochane są zazwyczaj zdrowe lub cofają się u nich symptomy chorobowe. Miłość jest główną podstawą, bazą zdrowia. (s. 182)
Szczęście Szczęście to stan świadomości, który może pojawić się tylko w trakcie przetwarzania złożonej informacji. Musimy zatem rozwijać naszego ducha i nasze zmysły – w ten sposób zapewnimy sobie więcej możliwości odczuwania szczęścia. (s. 39)
Żyj teraźniejszością Przeszłość nie kryje w sobie nic interesującego. Uwolnij się od niej i zacznij żyć teraźniejszością. (s. 304)
Dieta a zdrowie (…) zamiast dręczyć się dietą – po prostu odpowiednio się odżywiajmy. To w zupełności wystarczy, a będzie znacznie zdrowsze – i dla ciała, i dla ducha. (s. 244)
Eliminacja stresu (…) eliminacja stresu to nic innego jak proces zdrowienia. (s. 50)
Pragnienia umysłu Umysł zawsze żąda tego, czego nie może posiąść. Im więcej posiadamy, tym większe mamy poczucie braku. (s. 287)
Siła umysłu Nie zdajemy sobie sprawy z siły, jaka tkwi w naszych umysłach, z możliwości, jakie możemy rozwinąć przy odrobinie woli i chęci. Trzeba tylko zastosować zasadę koncentracji siły, czyli nauczyć się oddzielać rzeczy naprawdę ważne od błahych i nie doszukiwać się problemów tam, gdzie ich w rzeczywistości nie ma. (s. 72)

Fundacja Witolda Bońkowskiego Potęga i Paradoksy Naszych Umysłów

KRS 0000462513
NIP 781-188-51-77
REGON 302432119

Przeczytaj

Niewyobrażalne. Potęga i paradoksy naszych umysłów traktuje o niezwykłej mocy umysłu. Wiara w potęgę i możliwości ludzkiego umysłu w pokonywaniu chorób, stresów i zmartwień jest motywem przewodnim tej pracy.

Książka Niewyobrażalne. Potęga i paradoksy naszych umysłów