Szczepionki ratują życie

Koszt szczepionki przeciw tężcowi to 19 groszy; przeciw gruźlicy – 31 , przeciw polio – 41. Tak małym nakładem można uratować życie wielu dzieci.

W zachodnim świecie obowiązkowe szczepienia przeciwko najgroźniejszym chorobom są czymś oczywistym. Dzięki nim udało się oddalić od nas niebezpieczeństwo odry czy gruźlicy. Jednak życiu co piątego dziecka na świecie nadal zagrażają choroby zakaźne, ponieważ nie otrzymuje ono niezbędnych trzech dawek szczepionki przeciwko błonicy, tężcowi i krztuścowi.

Szczepieniem dzieci w krajach byłego Trzeciego Świata zajmuje się UNICEF, organizacja humanitarna i rozwojowa działająca na rzecz dzieci. Obecnie prowadzi między innymi programy szczepień dla dzieci w Syrii, Kongo i Sierra Leone; co trzecie dziecko na świecie otrzymuje szczepionki dzięki UNICEF [1].

Szczepienia zapewniają dziecku ochronę, która jest kluczem do jego prawidłowego rozwoju.

Dlaczego szczepienia są tak ważne?

• niemal w jednej trzeciej przypadków przyczyną śmierci dzieci poniżej piątego roku życia są choroby, którym można zapobiegać poprzez szczepienia ochronne,
  • dzięki szczepieniom w latach 2000-2011 udało się obniżyć liczbę zgonów dzieci z powodu odry aż o 71%,
  • dzięki szczepieniom jesteśmy coraz bliżej pokonania polio; choroba ta jeszcze w 1988 roku występowała endemicznie aż w 125 krajach, podczas gdy dziś występuje już tylko w trzech (Nigerii, Pakistanie i Afganistanie),
  • szczepienia są punktem wyjścia dla innych ratujących życie działań: podczas Dni Zdrowia Dziecka organizowanych na całym świecie UNICEF przeprowadza nie tylko akcje szczepień, ale dostarcza też np. chroniące przed malarią moskitiery, leki przeciwpasożytnicze i witaminę A, która między innymi zapobiega problemom ze wzrokiem [2].

Szczepienia to jeden z najtańszych i najskuteczniejszych sposobów ochrony dzieci przed wieloma groźnymi chorobami, takimi jak odra, polio czy tężec [3]– jak stwierdza Mahendra Sheth, Regionalny Konsultant Medyczny UNICEF. Dziecko, które nie otrzymało szczepień, jest słabsze, częściej choruje, wolniej się rozwija i jest bardziej narażone na śmierć. Również każda kobieta w ciąży musi mieć zapewnioną ochronę przeciw tężcowi, aby jej dziecko bezpiecznie przyszło na świat[4].

Polska także skorzystała w przeszłości z dobrodziejstw działalności UNICEF-u. Tuż po drugiej wojnie światowej, kiedy nie istniały jeszcze żadne instytucje mogące zapewnić najmłodszym opiekę zdrowotną, UNICEF zaszczepił przeciw gruźlicy 2,5 mln dzieci, ufundował urządzenia do diagnozy gruźlicy, zapewniał szczepionki przeciw odrze i wyposażał laboratoria produkujące szczepionki. Obecnie Polska nie jest już zagrożona chorobami, które nadal powodują śmierć dzieci w krajach rozwijających się – teraz to my możemy (i powinniśmy) pomagać innym. Ideę pomocy dzieciom rozpowszechnia (od 2005 roku) pierwsza polska Ambasadorka Dobrej Woli, Małgorzata Foremniak; jak dotąd dzięki jej zaangażowaniu udało się sfinansować programy szczepień dla dzieci i kobiet w Kongo i Sierra Leone.

Koszt podstawowych szczepionek jest bardzo mały – a można dzięki nim uratować życie!

·                     41 gr – szczepionka przeciw polio

·                     31 gr – szczepionka przeciw gruźlicy

·                     19 gr – szczepionka przeciw tężcowi

Jak można pomóc?

Dobre Dukaty. „Reszta w Twoich rękach” to ogólnopolski program UNICEF, realizowany we współpracy z Mennicą Polską, która produkuje charytatywne krążki monetarne – „Dobre Dukaty”. Patronuje jej Magdalena Różczka, druga polska Ambasadorka Dobrej Woli. W czasie trwania akcji wystarczy podczas codziennych zakupów poprosić w kasie wybranych sklepów o wydanie części reszty w „Dobrych Dukatach”. Dochód z akcji jest przeznaczony na szczepionki przeciwko gruźlicy, polio i tężcowi, które ratują życie najmłodszym [5].

Faceci ratują dzieci. Celem akcji „Faceci ratują dzieci” jest zebranie funduszy na szczepionki przeciw polio, gruźlicy lub tężcowi dla 250 000 dzieci i 800 000 kobiet w ciąży w Sierra Leone. Wystarczy 74 zł, aby zapewnić 180 szczepionek przeciwko polio. Akcję wspierają między innymi Przemysław Saleta, Łukasz Nowicki i Sebastian Karpiel Bułecka.

Kartki UNICEF (akcje organizowane w okolicach Gwiazdki). Wysyłając życzenia świąteczne bliskim, warto zdecydować się na kartkę charytatywną. 1 kartka to szczepionki przeciw polio dla 3 dzieci. 100 kartek to koszt rocznej opieki nad osieroconym dzieckiem w Afryce.

To tak niewiele, a może wywołać wielką zmianę w czyimś życiu!

[1] http://www.unicef.pl/Co-robimy/Aktualnosci/Kiedys-szczepilismy-dzieci-w-Europie.-Teraz-szczepimy-dzieci-na-calym-swiecie(10.09.2013).

[2] http://www.unicef.pl/Co-robimy/Aktualnosci/Dzieki-szczepieniom-mozemy-uratowac-w-tym-roku-zycie-3-milionow-dzieci(10.09.2013).

[3] http://www.unicef.pl/Co-robimy/Aktualnosci/Szczepienia-ratuja-zycie-dzieci(10.09.2013).

[4] http://www.unicef.pl/Co-robimy/Aktualnosci/Szczepienia-ratuja-zycie-dzieciom-w-Sierra-Leone(10.09.2013).