Zioła szwedzkie: tradycyjny lek na wiele chorób

Popularne „zioła szwedzkie” to receptura opracowana przez szwedzkiego lekarza Clausa Samsta. Sam autor potwierdza jej skuteczność: żył 104 lata! Jej wielką zwolenniczką była też szwajcarska zielarka Maria Treben. W skład tej leczniczej nalewki wchodzi 11 ziół, między innymi: piołun, korzeń arcydzięgla, manna, teriak, korzeń kurkumy, senes, korzeń rabarbaru, mirra, kamfora, szafran. Zioła te można kupić w aptece. Ich zastosowanie jest niezwykle szerokie – przynoszą ulgę lub całkowicie leczą wiele schorzeń i dolegliwości.

Dlaczego warto stosować zioła szwedzkie?

• Ściereczka zwilżona w ziołach i przyłożona na czubek głowy wzmacnia pamięć i usprawnia funkcje mózgu; pomaga też na zawroty i bóle głowy.

• Okład z gazy zamoczonej w ziołach szwedzkich, położony na posmarowane tłuszczem powieki zapobiega jaskrze, wzmacnia wzrok i likwiduje zapalenia oczu.

• Krosty i wypryski na skórze wyleczymy, smarując je ziołami.

• Ból zęba uśmierzy płukanie ust rozcieńczonymi ziołami.

• Na ból gardła i zapalenie migdałków pomoże płukanie jamy ustnej ziołami (kilka kropli ziół mieszamy ze śliną i połykamy).

• W przypadku kolki czy bólu żołądka – wypijamy powoli 1 łyżkę ziół.

• Przy wzdęciach, bólach woreczka żółciowego, dolegliwościach jelit – pijemy codziennie rano i wieczorem łyżeczkę ziół; na noc stosujemy okład na chore miejsce.

• W przypadku puchliny wodnej należy przez 8 tygodni rano i wieczorem zażywać łyżkę ziół.

• Watkę zamoczona w ziołach (najpierw należy wpuścić 2-3 krople oleju do ucha) likwiduje bóle ucha i szumy w uszach.

• Przyjmowanie przez 14 dni rano i wieczorem przed terminem porodu po łyżce ziół zapewni lżejszy poród.

• W przypadku zastoju pokarmu pomocny jest okład z ziół na piersi.

• Posmarowanie oparzeń ziołami zapobiega powstawaniu bolesnych pęcherzy; jeśli pęcherze już powstały, smarowanie ich ziołami przyspiesza gojenie.

• Dolegliwości reumatyczne łagodzi łyżka ziół rano i wieczorem.

• Okład z ziół pomocny jest w przypadku odmrożeń.

• Odciski należy smarować przez 3 dni ziołami – wtedy miękną i łatwiej je usunąć.

• W przypadku bezsenności pomocne będzie picie 1 łyżki ziół na noc; możemy też stosować okład z ziół na serce.

• W czasie przeziębienia lub grypy pijmy po łyżeczce ziół dziennie; pomocne jest też wdychanie ich z otwartymi ustami.

• Przy chorobach trzustki i podwyższonym poziomie cukru można (wspomagająco) pić kilka kropli ziół dziennie.

• Smarowanie ziołami leczy znamiona, brodawki, plamy na skórze i łojotok.

• W przypadku zakrzepicy i zapalenia żył chore miejsca smarujemy maścią nagietkową, na to przykładamy okład z ziół.

Stosowanie

Zioła pijemy rozcieńczone wodą lub herbatą! Łyżkę mikstury rozcieńczamy w ½ szklanki herbaty ziołowej. Profilaktycznie wystarczy 1 łyżeczka ziół rano i wieczorem. W przypadku chorób przyjmujemy 2-3 łyżki stołowe (tzn. 2-3 łyżki nalewki rozcieńczone w ½ szklanki wody); połowę pijemy pół godziny przed posiłkiem, połowę pół godziny po posiłku. Zioła są skuteczne również w postaci okładów: likwidują bóle głowy, bóle reumatyczne czy ataki kolki żółciowej; usuwają zmęczenie oczu i pozwalają zachować dobry wzrok. Przed położeniem okładu należy nasmarować chore miejsce olejem, najlepiej żywokostowym; następnie położyć watkę zamoczoną w ziołach, owinąć i zostawić na 2-4 godziny.

Opracowano na podstawie: Jadwiga Górnicka, Sabina Zwolińska-Kańtoch, Na zdrowie. Porady dr Górnickiej, Warszawa 2013